Katten vergelijken

De vacht

De vacht kan kortharig, middellang, langharig of zelfs kaal zijn. Dit veranderd in principe niet. Een kat die nu onder de klitten zit, kan voorheen een mooie vacht hebben gehad. Een kale plek is ook een tijdelijk iets.

 

Danosta heeft een langharige vacht waar klitten in zitten. Ze laat zich niet kammen, dus regelmatig knippen we de klitten eruit wat tijdelijk een kale plek geeft.

 

 

De gestreepte kat

De strepen van een kat kan je zien als een vingerafdruk, deze veranderen niet. Richt je vooral op het koppie: hoe lopen de strepen rond de ogen, zijn ze dik of dun; zitten er strepen boven de neus tussen de ogen? Hier kan je vaak de verschillen al zien, daarom is het belangrijk om een goede foto van het koppie van je kat te hebben.

Op het lijf kan het streeppatroon gestreept, gespikkeld of gemarmerd zijn.

 

Onze Pjotr was altijd goed te herkennen aan de 3 horizontale strepen onder zijn ogen

 

 

 

Het koppie

Er zijn al veel verschillen in het koppie te zien: hoe loopt de tekening, is de grens van 2 kleuren boven, over of onder de ogen? Welke kleur heeft de neus, de snorharen en de vacht waar de snorharen zitten? Wat is de kleur van de ogen en hoe lopen de lijnen om de ogen? 

 

Lang niet alle katten hebben een symmetrische tekening op het koppie, dus bekijk dit vanaf de voorkant.

 

 

 

De staart

Ook elke staart heeft weer z’n eigen kenmerken: is de staart egaal van kleur of zitten er ringen op, hoeveel ringen zijn dit en welke kleur heeft het puntje van de staart.

 

 

Wous en Wollewei hebben allebei een hele lange zwarte staart met een wit puntje aan het einde.

 

 

Lapje of schildpad?

Wanneer noem je een kat een lapjeskat en wanneer een schildpad? Met deze uitleg raak je nooit meer in de war. Bij een lapjeskat zijn de kleuren duidelijk van elkaar gescheiden, als een lapjesdeken liggen deze op de kat. Bij de schildpad zijn de kleuren gemeleerd en zijn er geen duidelijke aparte vlekken te zien.

 

Miepie is een schildpad-poes: grotendeels zwart met een beetje rood erdoor en een paar witte haartjes op de borst.