Kat vermist?

Geregeld worden we gebeld door verdrietige eigenaren omdat hun geliefde huiskat niet is thuisgekomen. We weten hoe zenuwslopend het is als je kat vermist wordt. Nu komt gelukkig het merendeel vanzelf weer terug, want meestal blijft een kat binnen een straal van 500 meter bij het huis. De beste tips die we kunnen geven zijn:
– blijf roepen en zoeken, liefst vroeg in de ochtend of wat later op de avond
– kijk in de avond met een zaklamp in de bosjes of onder auto’s. Dan zullen de ogen oplichten en is de kat makkelijker te zien.
– controleer of een eventueel chipnummer nog correct staat geregistreerd, via www.chipnummer.nl en meld ook bij de databank in kwestie dat de kat wordt vermist. Graag ook weer afmelden als hij gevonden is!
– meld hem aan als vermist bij de lokale Dierenambulance, het asiel en / of Amivedi.nl
– mocht je weten dat je kat in de buurt is, zet op gepaste tijden wat eten neer; zo hoeft hij niet verder te gaan zwerven om aan voedsel te komen
– mocht je zeker weten dat de kat in de buurt is, maar je hem zelf niet te pakken kunt krijgen; neem contact met ons op, de lokale dierenambulance of een professionele kattenopvang in de buurt
– zet een goede foto met beschrijving op een buurtlink, facebook etc en vraag of mensen die willen delen. Er zijn diverse pagina’s voor vermiste/gevonden huisdieren:

Voor de regio IJmond is dit oa Huisieren gevonden/vermist IJmond

Voor de regio Kennemerland is dit oa Huisdieren vermist/gevonden Kennemerland 
– een poster of flyer in de buurt(super) ophangen doet wonderen!
(tip: https://mijndieriszoek.dierenbescherming.nl/…/online…/stap-1)

En dan blijkt dat veel mensen eigenlijk niet meer goed weten hoe hun kat er uit ziet. En het blijft sowieso lastig om een goede beschrijving te maken. Vaak zijn foto’s gemaakt van slechts een deel van de kat, meestal het koppie, en dan blijkt het toch lastig om te herinneren of dat vlekje nu links of rechts op de rug zat…. Daarom op onze site een zogenaamd ‘profiel’ zoals wij ze gebruiken; een handig hulpmiddel om duidelijk je kat (of ander huisdier) te beschrijven. Print hem uit, vul hem in en bewaar het op een logische plaats, bijvoorbeeld bij het vaccinatieboekje. Maar het beste is natuurlijk in je kat te laten chippen en registreren en deze gegevens bij te houden. Dan is er geen twijfel meer of het je kat is.

beschrijving kat voor eigenaren

beschrijving kat uitleg

Op internet hebben we een aantal foto’s gevonden die laten zien waarom het belangrijk is om een foto van het koppie van voren te hebben.